top of page

Työelämän trendit 2023

Varma loppuvuoden merkki on: työelämän trendiennusteet uudelle vuodelle 2023! Tässä omani 👇🏽


1/ Yksilöiden tuottavuus nousee tikun nokkaan


Taantuma, nousevat korot ja kulut, massairtisanomiset, rekryhanojen sulkeminen… 2022 on ollut hätäsignaalia toisensa perään. Mikään ei herätä hätää johtoryhmässä niin kuin uhka markkinan hidastumisesta. Ensi vuonna etsitään keinoja saada nykyisestä (pienemmästä) porukasta kaikki irti.


2/ Poikkeusaikojen väsymys ei väisty vieläkään


Samalla kun vedetään remmiä kireämmälle, tiimeissä kipuilaan epävarmuuden kasvattaman ahdistuksen alla. Uupuminen on monella millien päässä, ja keinoja tahdin hidastamiseksi kaivataan. Jonkinlaista poikkeusaikaa on eletty kohta kolme vuotta, ja epävarmuudesta on tullut normaalia.


3/ Työelämän tahti kiristyy


Vaikka väsyttää, asiantuntijoilta vaaditaan enemmän, nopeampaa ja tehokkaampaa. Sirpaleinen työ kuormittaa, ja moni asiantuntijarooli on jo melkoinen sillisalaatti: ydintyön lisäksi pöydällä on sisällöntuotantoa, social sellingiä, sisäistä kehitystyötä, mentorointia ymsymsyms. Voiko laajentuvien työnkuvien vastaiskuksi nousta taas syvä erikoistuminen?


4/ Yhteisöllisyyden merkitys korostuu


Etäily on syventänyt siiloutumista ja irrottanut tekijät yhteisöstään. 2023 panostetaan yritystason yhteisöllisyyteen ja tiimirajat ylittävään tutustumiseen. Tällä haetaan jaettua iloa, toimivampaa kommunikaatiota ja työyhteisöön sitoutuneempia, talossa pidempään viihtyviä tekijöitä. Yhteisöllisyyttä haetaan kohtaamisten lisäksi erityisesti yhteisestä missiosta ja vahvasta arvopohjasta. Tämä on erityisen tärkeää, koska:


5/ Vaihtoehtoiset työsuhteet ja työmuodot yleistyy


Vaihtoehtoiset tulonlähteet jatkavat nousuaan. Kevytyrittäjyys, freelancer-yhteisöt, erilaiset sivutyöt ja omien harrastusten monetisointi esim. somen kautta on ottanut pientä osumaa taantumapeloista, mutta palaa rytinällä talousnäkymien rauhoittuessa. Inflaation jyllätessä ja uusien digimahdollisuuksien myötä sivutulot kiehtoo. Työviikoista muotoillaan juuri oman näköistä pakettia.


6/ Itseohjautuvuus ja muu itsensä johtaminen on nousussa

Kuka välittää hyvinvoinnistasi enemmän kuin sinä itse? Äitisi ehkä, työnantajasi tuskin. 2023 itseohjautuvuus nousee. Työelämässä vedetään terveitä rajoja, laitetaan muu elämä merkityksettömien deadlinejen edelle ja muotoillaan työstä itselle sopivampaa. Työssä keskitytään olennaiseen tekemiseen, joka vie vauhdilla tavoitteita kohti. Myös tiimitasolla itseohjautuvuus leviää tekkimaailmasta muualle (mm. digimarkkinointi, myynti).


7/ Työviikot tulee lyhentymään


40 tunnin työviikko on täysin keinotekoinen, ja siitä tullaan irtaantumaan. 2023 ei toki nähdä vielä massaliikehdintää, mutta yhä useampi yritys tulee siirtymään tai mahdollistamaan nelipäiväisen työviikon tiimeilleen 2023 saadaan lisää dataa myös UK:n ison nelipäiväisen työviikon pilottihankkeesta, joka vahvistaa, ettei tuottavuudelle ja työtunteilla ole suoraa yhteyttä asiantuntijatyössä. Suomessa freelancerit ja nuoret yrittäjät ajavat etunokassa perinteisistä työajoista irtaantumista.2023 paketissa!

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page